Päevaunede üleminekud

Unenoustaja paevaunede uleminek beebide paevakavad

Kuidas ja millal su beebi või väikelapse unevajadus väheneb

Tavaliselt toimub päevaunede ärajäämine järgmistes vanustes:

1. Üleminek kolmelt unelt kahele – umbes 6-9-kuuselt
2. Üleminek kahelt unelt ühele – umbes 13-18-kuuselt (eesmärgiks on järk-järgult hommikuund lühendada ja selle arvelt ühte pikka päevaund pikendada)
3. Viimase päevaune ärajäämine – alates umbes 2.5-aastaselt (eesmärgiks on aeglaselt päevaune pikkust vähendada).

Tahan rõhutada, et need on keskmised vanused, seega võib olla normaalne, et 10-kuune teeb ikka kolm lühemat und, 12-kuune on tõepoolest valmis ühele unele üle minema ja juba 2.5-aastane ei tahagi enam päeval magada, samas, kui 5-aastane teeb ikka hea meelega päevaund ja see ei sega sugugi tema ööund. Alati on tähtsam jälgida oma lapse rütmi ja tema individuaalset unevajadust kui keskmiseid, mis annavad vaid aimduse, millal üks või teine muutus juhtuda võib.

Võimalik, et oled jõudnud faasi, mil su beebi lõpuks ometi magab ilusti, olete saavutanud sobiva rütmi, kuni ta hakkab magamamineku vastu nii öösel kui päeval protesteerima, tihedamini või varem ärkama, ja sa mõtled, mis nüüd jälle viga on?!

Millised on märgid, et laps on une üleminekuks valmis?

Kui oled kindlaks teinud, et ta ei ole haige või tegemist ei ole uneregressiooniga (mulle tegelikult see väljend ei meeldi, aga sellel peatun kunagi pikemalt hiljem…) ja tema vanus on kuskil nendes ülalmainitud keskmistes, siis võid eeldada, et on aeg beebi päevakava (taas) üle vaadata.

Unede üleminekuaeg ei ole lihtne periood ning uue rütmiga harjumine võib võtta nädalaid või isegi kauem. Selle aja jooksul on normaalne ajutiselt tagasi minna vanale rutiinile. Proovi olla empaatiline, kannatlik ja leplik, et ees ootab aeg, mil uned toimuvad katseeksitusmeetodil.

Tunnusmärgid, et su beebi või väikelaps on valmis ühe une ära jätma

  • Uinumine võtab kauem aega kui tavaliselt
  • Uinub tavalisel ajal, aga ärkab uinakust varem üles
  • Esimese une magab kenasti, kuid tõrgub teist und ja ei maga sellel ajal hästi
  • Magab päevaunede ajal hästi, aga ei taha tavalisel ajal enam ööunne jääda
  • Tihedad öised ärkamised või pikad ärkvelolekuajad keset ööd (split nights)
  • Varajased ärkamised (enne kella 6) ja ei suuda enam uuesti uinuda

Millal laps unede üleminekuid teeb?

6-9-kuuselt : 3-lt unelt 2-le

Üleminek eeldab seda, et su beebi on võimeline tegema ühe pika une (vähemalt ühe unetsükli pikkuse) ja kaks lühemat. Tavaliselt jäetakse ära kolmas uni – esimesest saab lühem üleminekuuni (see uni kaob järgmisena) ja teisest peamine pikem päevane uni. Soovitan teist und pikemana hoida, et vältida väsimust enne õhtust uneaega.

13-18-kuuselt: 2-lt unelt 1-le

See üleminek on eelmisega võrreldes märksa raskem, võib kauem aega võtta ning sõltub suuresti sellest, missugune päevakava teil paigas on. Kui oled enne teinud pika hommikuune ja lühema pärastlõunaune, siis on seda raskem üheks pikaks keskpäeva uneks ühildada, sest eesmärgiks on esimest und järk-järgult lühendada, kuni see kaob, ja maksimeerida teist.

Alates umbes 2,5 aasta vanusest: viimase une ärajäämine

See on kahtlemata kõige raskem üleminek nii lapsele endale kui lapsevanemale ja võib alata juba nii vara kui 2.5-aastaselt ning kesta väga pikka aega. Esialgu on kõige selgemaks tunnusmärgiks see, et neil läheb uinumiseks aega tunduvalt kauem kui enne. Alustada võiks päevase une kärpimisega, mitte sellest täielikult loobumisega ja jälgida, mismoodi see mõjutab ööunne jäämist. Mõnel päeval võid une sootuks ära jätta ning magamamineku aja varasemaks muuta, katseta, ja vaata, mismoodi su laps reageerib, nii kaua, kui olete tasakaalu leidnud.

Kuidas oma lapse und nendel üleminekuperioodidel toetada?

  • Kui su laps on päeval tujukaks muutunud ning ta uni on halvenenud, siis on võimalik, et oled une liiga vara ära jätnud – sel juhul too uinak ajutiselt päevakavva tagasi ning hakka seda tasapisi vähendama.
  • Kui su beebi või väikelaps ei talu pikemat ärkvelolekut hästi, siis võid väsimuse vältimiseks ajutiselt ööunega varem alustada.
  • Uinaku asemel võid kehtestada “vaikse tunni”, mille ajal ta küll ei maga, aga on pikali ja siiski puhkab.
  • Kehtesta eakohane ja sobilik päevakava, mille järgi on teil mõlemal kerge orienteeruda ja aimata, mis tuleb järgmisena.

Published by Livia

Unenõustaja Uneliiva Livia, kes 2019. aastal kolis tagasi Eestisse, olles vahepeal 16 aastat eemal - Iirimaal, Killarneys ja Inglismaal, Droitwich Spas ja Londonis.

Discover more from Unenõustaja | Unenõustamine beebidele ja väikelastele

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading