Unenõustamise valdkond on reguleerimata

Beebide-Unenõustaja-holistic-sleep-coach-Tallinn-London

Kui palju tähelepanu peaksime pöörama sellele, et unenõustaja oma tööks ametlikke pabereid omab?

Kahjuks on unenõustamise valdkond suuresti reguleerimata ja seda mitte ainult Eestis, vaid üle kogu maailma. Igaüks võib end selleks nimetada ja vabalt praktiseerida. Mina sain oma sertifikaadi Inglismaalt, Holistic Sleep Coaching programmi kaudu õppides, ja seal on vähemalt soovitatud, et enne vastava hariduse omandamist ei tohiks kliente ametlikult nõustada, samuti peab selleks sobiv kindlustus olema välja võetud. Töötatakse siiski tervisevaldkonnas ning vastutus on suur. Eestis ei ole isegi neid nõudeid.

Minu õpe kestis kaheksa kuud, mille raames töötasin läbi virna raamatuid, alustades unest endast, kuni vanemluse ja psühholoogiani välja; kuulasin seminare oma ala spetsialistidelt, nagu imetamisnõustajad, toitumisnõustajad, pshühholoogid, tegevusterapeudid, perearstid, lastearstid, mänguterapeudid, doulad ja turundusprofessionaalid; ning oma lõputöö raames tuli mul läbi lugeda üle 100 teadusliku uuringu. See programm on mulle andnud ääretult suure teadmistepagasi ning enesekindluse unenõustajana peresid aidata. Oskan paremini väärtustada beebide vajadusi tänu uneteaduse ja -bioloogia mõistmisele.

Holistilise unenõustajana perede ja nende laste und toetades on äärmiselt oluline:

  • Austada lapsevanema ja lapse vahelist kiindumustunnet
  • Austada lapsevanemate vanemlusstiili
  • Arvestada laste individuaalsete vajadustega
  • Kasutada eakohaseid ja arengule sobivaid strateegiaid ja võtteid, mis ei sea ohtu sidet lapse ja vanema vahel
  • Aru saada ja ka vanemaid harida, et uni on nii mitmetahuline ning on mõjutatud väga paljudest erinevatest faktoritest

Lisaks olen IACSC (International Association of Child Sleep Consultants – Rahvusvaheline Unenõustajate Liit) liige. Liitumise tingimusi ei ole ka niisama lihtne täita – tuleb ette näidata ja tõestada piisavalt pikk praktiseerimiskogemus ja vastav väljaõpe. Liidu kaudu pakutakse liikmetele mitmeid väljaõppe võimalusi ja seda olen ka täiel rinnal ära kasutanud, et olla kursis näiteks uute teadusuuringutega.

Minu soe soovitus lapsevanematele – enne, kui otsustate unenõustajaga koos töötada, viige läbi korralik taustauuring ja tehke endale selgeks, millist “unekooli” ja lähenemist ta kasutab. Teie ja te lapse tervislik heaolu on kõige tähtsam. Ei ole olemas kõigile sobivat ühtset lahendust ning soovin, et leiaksite strateegia, mis arvestab teie peredünaamika, harjumuste, traditsioonide, lapse temperamendi, vanuse ja unevajadusega.

Published by Livia

Unenõustaja Uneliiva Livia, kes 2019. aastal kolis tagasi Eestisse, olles vahepeal 16 aastat eemal - Iirimaal, Killarneys ja Inglismaal, Droitwich Spas ja Londonis.

Translate »